Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 03.11.2010
Tematica: legea învăţământului – predarea limbii române ca a doua limbă
Categoria articolului: ştiri
Pagina (dacă este cazul): 2
Titlul articolului: Marko Bela: Iniţiativa Guvernului privind Legea Educaţiei este constituţională
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/politica/marko-bela-initiativa-guvernului-privind-legea-educatiei-este-constitutionala-112505.html



Liderul UDMR Marko Bela a declarat, miercuri, că din punctul lui de vedere asumarea răspunderii Guvernului pentru Legea Educaţiei este un act constituţional.

„Nu înţeleg de ce Curtea Constituţională a respins această iniţiativă a Guvernului. (...) Guvernul are posibilitatea constituţională de a-şi asuma întreaga răspundere faţă de acel proiect.” a declarat Marko Bela.

Nemulţumirea preşedintelui UDMR este motvitavă de urgenţa cu care ar trebui adoptat acest proiect şi importanţa acestuia pentru întregul sistem educaţional, pe care l-ar reforma în totalitate.

Bela a mai precizat că nu a fost primit un răspuns concret din partea Curţii Constituţionale privind  decizia şi că din acest motiv, Guvernul a adoptat încă o poziţie faţă de această decizie.

"Am fost contactat astăzi în timpul şedinţei de Guvern am fost căutat de reprezentanţii presei în legătură cu părerea noastră despre această decizie.Nu am încă motivele şi motivarea Curţii Constiţionale, însă afirm şi reafirm că angajarea răspunderii Guvernului privind proiectul Legii Învăţământului este un act constituţional." a adăugat preşedintele UDMR Marko Bela.

Curtea Constituţională s-a pronunţat, miercuri, asupra conflictului dintre Parlament şi Guvern referitor la Legea Educaţiei. Potrivit judecătorilor, decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe această lege este neconstituţională. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a fost cel care a sesizat Curtea în acest sens.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.